Ny Adora RSA på Regionshospitalet Holstebro

Et unikt samarbejde mellem de ortopædkirurgiske og radiologiske afdelinger i Region Midtjylland har endnu en gang resulteret i, at en ny Adora RSA har set dagens lys. Denne gang på Regionshospitalet Holstebro.

 

Case.Holstebro.600x400

 

RSA (Radiostereometric Analysis) er en procedure, som er udviklet til at kontrollere placeringen af ortopædiske implantater (kunstige hofter, knæ m.m.). En række patienter udvælges til at få foretaget undersøgelsen hen over de første to år efter operationen. Der foretages stereooptagelser med to røntgenrør samtidigt. Dette resulterer i et 3D-lignende billede, som analyseres ud fra nogle små metalkugler, som er placeret i cementen udenom implantatet. Disse må helst ikke flytte sig i forhold til hinanden over de to år, hvor der måles.

Røntgenafdelingens interesse er, at der også kan foretages almindelige røntgenundersøgelser i rummet, når der ikke foregår RSA-undersøgelser. Hermed får man et rum, som kan køre med fuld produktion hen over ugen. Samtidig er Adora et fuldt motoriseret system, som sikrer den bedste ergonomi for personalet samt en meget nøjagtig og ensartet positionering af udstyret fra gang til gang, hvilket sikrer den videnskabelige brugbarhed.

 

Case.Holstebro1.600x400

 

I Region Midtjylland er det et nært samarbejde mellem de ortopædkirurgiske afdelinger på Aarhus Universitetshospital, THG og Regionshospitalet Holstebro, der har ført til, at begge hospitaler nu har en Adora RSA. I Danmark startede det hele dog i Region Nordjylland, hvor Farsø Sygehus fik den første Adora RSA i Danmark.

I udlandet er det University of Aberdeen i Scotland samt Sahlgrenska University Hospital i Göteborg, Sverige, som har Adora RSA, og det internationale samarbejde er en vigtig sag for producenten af Adora, det Aarhusianske firma NRT (Nordisk Røntgenteknik). Apparatet er det eneste dedikerede RSA-udstyr i verden, som samtidigt kan producere almindelige røntgenundersøgelser. Derfor forventes der en større udbredelse i særligt Nordeuropa af Adora RSA.

 

Referencer:

Holstebro: professor, overlæge Torben Bæk Hansen

Aarhus: professor, overlæge dr.med. Kjeld Søballe

Holstebro/Aarhus: læge, lektor, ph.d. Maiken Stilling

Farsø: overlæge Mogens Berg Laursen